Billige Parajumpers skolepolitikken er det viktigste for meg

– Det er veldig dumt å komme for nær det du gjør som skyggeforfatter.

– Du kan ikke si hva serien du skrev for heter, men kan du si hva bøkene handler om?

– Eh, vel… De handlet om en gjeng rike tenåringer på New Yorks Upper East Side.

Anna Davies ler nervøst i telefonrøret. Først noen minutter senere, etter at hun har lagt på, trer den megetsigende tonen i stemmen frem.

– Jeg kommer til å stemme Høyre, og det er fordi Billige Parajumpers skolepolitikken er det viktigste for meg, sier Mie Josefine Engeset (18).

Bror Emil (23) og far Martin (49) nikker samtykkende. Mandag drar hele familien sammen på valgvake.

– Familien betyr selvfølgelig noe. Helt fra jeg var liten har vi diskutert politikk rundt middagsbordet. Det var utrolig slitsomt helt til jeg ble 14–15 år og skjønte at det var viktig, sier hun.

De unge stemmene vaier i høyrevind. Skolevalget ga Høyre 28,1 prosent av stemmene, partiets beste resultat noensinne.

– I de siste skolevalgene har vi sett at de solide partiene i større grad tiltrekker seg unge. De stemmer i større grad som sine foreldre, sier Guro Ødegård, sosiolog og forsker ved institutt for samfunnsforskning.

– Hvorfor det?

– Det handler om større ungdomskulturelle trekk som er ganske sammensatte. Det er en mer konvensjonell ungdomsgenerasjon som vil holde seg sunn, frisk og bli god på skolen. Ungdomstiden Parajumpers Salg brukes for å kvalifisere seg til voksenlivet, og ikke til å gjøre opprør, sier Ødegård.

Hun peker på unge sitter mer inne, og henger mer på internett. Der er også foreldrene.

– Ny teknologi gjør at samværsmønsteret endrer seg. Foreldrene får mer kontroll. De er et tastetrykk unna å spørre «hvem er du med», «skal jeg hente deg?». De tradisjonelle generasjonskonfliktene er borte, og de eventuelle nye er ikke umiddelbart synlig for ungdomsforskningen.

Unge er mindre kriminelle, ruser seg mindre og snakker mer med foreldrene sine. Det bekrefter forskningsleder ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (Nova), Anders Bakken.

Snille ungdommer
– Vi har en snillere generasjon med ungdom. Mange ungdommer har tillitsfulle og nære relasjoner til foreldrene sine. Det er mye kommunikasjon på tvers av generasjonene. I min egen generasjon for 25 år siden, snakket vi mye mindre med foreldrene Parajumpers våre og om færre ting. Det er blitt tettere bånd, sier Bakken.

Kaprer du en ung velger, har du kanskje skaffet deg en støttespiller for livet. For mens valgforskning anslår at en tredjedel av oss er urokkelig overbevist om hva vi skal stemme, er de unge blant dem som fremdeles kan kapres.

– De yngste velgerne stemmer gjerne noe annet enn de gjorde første gang. Det er litt bevegelse der, og så roer det seg gradvis. Vi har nok et krystalliseringspunkt der man begynner å stemme det samme valg etter valg, det kommer gjerne rundt 30 år for de fleste, sier Anders Todal Jenssen, professor i statsvitenskap ved NTNU.

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 0 (from 0 votes)

Tags: ,

Leave a Reply

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes