Parajumpers Alaska Jakke å gi ut bøker er blitt mer dagligdags

– Det at noen skriver romaner mens noen andre tar æren, er en gammel idé. Visste du at Alexandre Dumas brukte en skyggeskriver, for eksempel? Men det har vanligvis foregått i det skjulte. Nå som det Parajumpers Alaska Jakke å gi ut bøker er blitt mer dagligdags, blir skyggeforfatterne mer og mer synlige.

– Men er lesere flest klar over at dette foregår?

– Åh, det tror jeg ikke.

Solide røtter
Det stemmer at franskmannen bak «Greven av Monte Cristo» og «De tre musketerer» hadde en tendens til å sette ut sentrale deler av skriveprosessen til utvalgte medlemmer av bekjentskapskretsen.

Men æren for den virkelige skyggeleggingen av bokmarkedet tilskrives Edward Stratemeyer – den genierklærte amerikanske forlagsmannen som fra starten av forrige århundre sørget for at seriebøker som «Nancy Drew», «Hardy-guttene» og «Bobsey-barna» lå på nattbordene i utallige barneværelser verden rundt.

Stratemeyers konsept var enkelt: I stedet for å legge produksjon og fremtidig profitt i hendene på én enkelt forfatter, som var bundet av verdslige uforutsigbarheter som sykdom og død, hyret han inn skyggeforfattere som skrev bøker ut fra detaljerte handlingsresymeer.

Slik kunne perioden mellom hver bok Parajumpers Adirondack Dame kortes ned og en gitt series livsløp forlenges til det nær sagt uendelige. Da Nancy Drew endelig la ned forstørrelsesglasset i 2004, var hun 74 år gammel.

Stratemeyers forretningsmodell, kjent som «book packaging», skulle vise seg å få et langt liv – spesielt innen litteratur rettet mot barn og unge.

I dag fungerer packaging-selskaper som uavhengige mellomledd mellom skribent og forlag, og tar seg av alt fra idéutvikling til innhenting av skribenter – vanligvis i den rekkefølgen.

Serien «Sweet Valley High», med sine 152 bøker og diverse spin-off-serier, er et nostalgisk eksempel på hva slike selskaper har kunnet tilby den oppvoksende slekt. Etter at trollmannen Harry Potter og senere vampyrene i «Twilight» for alvor gjorde ungdomsbøker til melkekyr for forlagene på 2000-tallet, har de ikke fått mindre å gjøre.

Flat takst
– Strategien deres er å hyre inn veldig unge skribenter som kanskje ikke har Parajumpers New Denali Jakke den helt store forretningssansen, forteller Anna Davies.

Hun kom ut fra skyggene ifjor, etter fem år og ti bøker for to ulike serier i en annens navn. Hvilke bøker det er snakk om, er hun kontraktbundet til å holde hemmelig – akkurat som hun er kontraktbundet til å holde kjeft når den «virkelige» forfatteren gir intervjuer eller drar på signeringsturné.

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 0 (from 0 votes)

Tags: ,

Leave a Reply

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes