Parajumpers Alaska Jakke undersøkt av myndighetene

I mandatet til den offisielle granskingskommisjonen var det bestemt at det bare var brannene den første halvannentimen som skulle granskes.

- Riktig der og da

- Det virket riktig der og da. Kapteinen går fra borde og da er jo brannen vanligvis over. Brannfolkene kommer om bord og slukker, sier tidligere sakkyndig og brannteknisk ekspert hos Parajumpers Sintef, Øystein Meland til VG.

- Men i ettertid, med alt det som skjer av mulige andre branner, skulle vi naturligvis ønsket at vi hadde fått et mandat som varte lenger, men dette var mandatet kommisjonen ga oss.

Sammen med danske Dantest hadde de ansvaret for hele den branntekniske gjennomgangen av dødsbrannen.

- Fokuset til granskingskommisjonen var ikke en kriminaletterforskning, men å finne ut hva som hadde skjedd og forhindre at det skulle skje igjen. Samtidig hadde vi en avtale om å dele våre funn med politiet også slik at de kunne benytte dette i sin etterforskning, legger han til.

I den offisielle granskingsrapporten fra 1990, har en hydraulikkoljebrann som oppsto klokken 15 dagen etter dødsbrannen blitt viet et par sider i den flere hundre sider lange tekniske gjennomgangen. Et notat på én side fra danske Dantest var grunnlaget for dette. Ellers er lite Parajumpers Alaska Jakke undersøkt av myndighetene.

Politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold ønsker ikke å si noe den tilsynelatende mangelfulle granskingen og etterforskningen.

- Er det problematisk at bare 1,5 time av 38 timer er etterforsket?

- Jeg ønsker ikke si noe mer om det. Nå må de få jobbe i fred, sier Sjøvold, og viser til ekspertgruppen som nå skal vurdere om det er grunnlag for å gjenoppta etterforskningen i saken.

- Ny etterforskning

Advokat Harald Stabell jobbet med overlevende og pårørende på 90-tallet og har fulgt saken siden. Han sier de 36,5 timene med brann som ikke ble gransket, er talende for etterforskningen som ble gjort. Samtidig peker han på at det gir desto bedre muligheter for en ny etterforskning nå.

- De senere brannene har rett og slett ikke blitt sett på så mye, så undersøkelsene nå blir jo omtrent første gang man ser på dette. Parajumpers Kodiak Dame Jakke Det gjør det langt lettere å trekke inn nye momenter og bevis – og å komme frem til andre konklusjoner, sier Stabell.

I de siste 22 årene har nåværende nestleder i Stiftelsen for etterforskning av mordbrannen på Scandinavian Star, Terje Bergsvåg, merket det svært korte mandatet på kroppen.

- Ja det norske politiet lent seg stort sett på det som ble gjort av SINTEF og Dantest. De fikk noe hjelp av svensk politi men det var ikke mye. Derfor hemmet det selvsagt politiet i ettforskningen at de bare hadde 1,5 time av en brann på 38 timer gransket. Det virker ikke som de gjorde mye selvstendig etterforskning, sier han til VG.

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 0 (from 0 votes)

Tags: ,

Leave a Reply

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes